Vaihto-opiskelua ja vesipalloa vieraassa maassa

13.11.2018

Jyväskylän Saukkojen kasvatti Petra Lahtinen on ollut syksyn opiskelijavaihdossa Unkarissa. Vaihdossa ollessaan Petra on päässyt harjoittelemaan paikallisen vesipallojoukkueen kanssa. Nyt kuulemme mitä Petralla on kerrottavaa kokemuksestaan!

Moikka!

Olen Petra Lahtinen (23) ja kirjoittelen tätä juttua Unkarista. Opiskelen lastentarhanopettajaksi ja olen täällä yliopiston kautta vaihto-opiskelijana. Pari kuukautta Egerin kaupungissa on nyt takana ja suunnilleen saman verran on vielä edessä.

Olen Jyväskylän Saukkojen kasvatti ja takana on 15 vuotta vesipallon parissa. Viimeiset pari vuotta olen asunut Savonlinnassa opiskelemassa, mikä on tarkoittanut pääosin itsenäistä treenaamista. Viime kaudesta lähtien olen edustanut Uinti Tamperetta. Halusin ehdottomasti jatkaa vesipallon treenaamista myös vaihdon aikana, joten olin Mika Wikströmin avustuksella etukäteen yhteydessä paikalliseen vesipalloseuraan. Saavuttuani Egeriin kävin tapaamassa tyttöjen joukkueen valmentajaa, joka toivotti minut tervetulleeksi treenaamaan joukkueen mukana. Joukkue koostuu pääosin 16-19-vuotiaista tytöistä, mutta mukana harjoittelee myös muutama 13-14-vuotias tyttö.

Treenejä on viitenä päivänä viikossa, joka ilta maanantaista perjantaihin. Treenit ovat yleensä kestoltaan kaksi tuntia, sisältäen lämmittelyn, loppuverryttelyn ja itse allastreenin. Iltatreenien lisäksi on mahdollisuus tunnin uintitreeniin joka arkiaamu. Treenaaminen on erilaista verrattuna Suomeen, etenkin kun itsellä on takana taukoa säännöllisestä harjoittelusta joukkueen kanssa. Ylipäänsä pelaaminen on paljon fyysisempää, eikä kentällä anneta vastustajalle tilaa ilmaiseksi.

Treenejä on kolmessa eri kohteessa, uimahallissa, ulkoaltaalla sekä ulkokylpylän kupla-altaalla. Puitteet on upeat! Harjoitukset vedetään tietenkin unkarin kielellä, mutta sekä valmentaja että joukkuekaverit kääntävät harjoitteita minulle englanniksi. Kuitenkin treeneissä on myös oppinut paljon erilaisia ilmauksia ja ymmärränkin jo monia unkarilaisia sanoja.

Huomiota kiinnitetään erityisesti pallotteluun, blokkaamiseen, pallonhallintaan ja hetkellisiin ylivoimatilanteisiin. Pallonhallintaa ja –käsittelyä harjoitellaan joka treeneissä pareittain. Alkuviikon treenit painottuvat enemmän uintiin ja teknisiin harjoituksiin, kun taas loppuviikosta keskitytään enemmän pelaamiseen. Valmentaja varioi harjoitteita usein ryhmittäin, tarjotakseen haastetta ja vaihtelua eri-ikäisille ja –tasoisille pelaajille. Nautin harjoittelusta erittäin paljon ja mukaan on tarttunut jo valtava määrä kokemusta ja oppeja, joita innolla odotan pääseväni hyödyntämään Suomen pelikentillä.