Jäsenhuone|Työhuone

Vesiliikuntapäivän 7.2.2015 kuulumiset

8.2.2015

Kanoottipooloa 25 metrin altaalla kuva: Olli Lappi, Jyväskylän Sukelluskeskus ry
Jyväskylän Saukkojen Jarno Mikkonen allaskiekkovarusteissa kuva: Reija Häkkinen, Jyväskylän Saukot ry

 

 

Jyväskylän seudun vesiliikuntaseurat;  Jyväskylän Saukot ry, Swimming Jyväskylä, Vaajakosken uimaseura, SprinttiTalli ry, Melanvilauttajat ry, Jyväskylän Sukeltajat ry, Stamina TC, Jyväskylän Delfiinit ja Meloiloa ry yhdessä Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden kanssa järjestivät helmikuun alussa TUL:n Joy Gamesien tapahtumaketjuunkin liittyneen tapahtumapäivän klo 11 - 15, jonka aikana esittelivät toimintaansa ja tarjosivat yleisölle mahdollisuuden kokeilla eri lajeja. Mukana oli lajiesittelyjä, näytöksiä ja ohjattuja harjoituksia, sekä mahdollisuus kokeilla erilaisia veriliikuntavälineitä. Paikalla on seurojen edustajia, ammattitaitoisia ohjaajia ja osaavia lajien harrastajia, joten yleisöllä oli oiva tilaisuus tutustua erilaisiin vesiliikuntalajeihin, kysellä mikä niissä kiehtoo ja pohtia kuinka ne sopisivat itselle. Mukana olevat lajit: uinti, uimahypyt, taitouinti, vesipallo, melonta, vesipelastus, räpyläuinti, kanoottipoolo, triathlon, sukellus, laitesukellus, freestylemelonta ja allaskiekko.

 

Seuroilla oli tapahtumassa myös ständejä, joissa he esittelivät omaa toimintaansa, jakoivat flyereitä, järjestivät pieniä arpajaisia ja ottivat vastaan ilmoittautumisia. AaltoAlvarin suurella screenillä pyöri tapahtuman ajan Melanvilauttajien Jari Kovasen tekemä vesiliikuntaseurojen omista koosteista tehty video, jossa oli mukana myös tapahtuman aikataulu.

 

TUL:n Joy Games lahjoitti tilaisuudessa jaettavaksi avaimenperiä, jotka olivat vapaalippuja JPS:n lauantain peliin Viitaniemessä. Jyväskylän TUL:n Joy Games -tapahtuman suojelija, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen kävi TUL:n Keski-Suomen piirin puheenjohtajan Kimmo Suomen kanssa AaltoAlvarissa lausumassa tilaisuuden avaussanat puolen päivän aikaan. He kävivät myös tutustumassa tapahtumaan kiertäen katselemassa toimintaa eri altailla ja mukavasti vilinää oli kaikilla altailla. TUL:n järjestämään Joy Gamesin iltatapahtumaan kaupungintalolla osallistuivat vesiliikuntaseurojen edustajista Meloiloa ry:n Belá Pavelka ja Vaajakosken uimaseuran Timo Viitala. Tilaisuudessa pääsi tapaamaan urheiluhenkisiä ihmisiä ja olemaan mukana suuren tapahtumaketjun juhlallisuuksissa.

 

Vesiliikuntatapahtuma oli suunniteltu perheille ja kaikenikäisille vesiliikunnasta kiinnostuneille. Paikalla olikin liikkujia laidasta laitaan, ja rohkeimmat uskalsivat tulla myös kokeilemaan uusia lajeja. Sprinttitallin Marko Malvelan ja Mikko Pirttimäen vetämät Stamina TC:n triathlonharjoitukset olivat oikea yleisömenestys, jotka kruunasi sukellus aaltoihin kun triathlonistit kokeilivat kuinka yhteislähtö sujui aaltoaltaassa. Melonta herätti ihmetystä ja kiinnostusta 50 metrin altaalla, jossa kokeiltavana oli retkimelontaa ja freestylemeloja Vili Volotinen kävi esittelemässä huikeita voltteja ja voimia vaativia käännöksiä. Jyväskylän Saukkojen D- ja E-juniori-ikäiset vesipalloilijat toteuttivat myös erilaisia vesipalloharjoitteita 50 metrin altaalla ja muutama rohkea yleisön edustaja kävi niitäkin kokeilemassa.

 

Belá Pavelkan selostamaa ja Meloiloan sekä Melanvilauttajien yhdessä järjestämää kanoottipooloa pelattiin 25 metrin altaalla, jossa myös uimahypyt osoittautuivat yleisömagneetiksi. Tämän lisäksi Jyväskylän Sukeltajien toimesta oli tarjolla laitesukellusta 15 vuotta täyttäneille, ja jopa 10 vuotta täyttäneille vanhempien luvalla. Jyväskylän Sukeltajien Olli Lappi myös tallensi tapahtumaa vedenalaiskameralla. Lastenaltaalla Swimming Jyväskylän tarjoamat vesileikit ja temppurata vetivät puoleensa innokkaita lapsiperheitä ja Vaajakosken uimaseuran toteuttama allaskiekko herätti myös kiinnostusta. Jokunen innostunut kävi myös aaltoaltaassa kokeilemassa taitouintia, jota oli tarjolla aivan tapahtuman aluksi. 

 

Tapahtumassa oli paikalla eri lajien huippuosaajia sekä urheilijoina että ohjaajina. Osa harjoituksista oli suunniteltu niin että yleisön oli kohtuullisen helppo osallistua mukaan. Osallistujat levittäytyivät ympäri allasta, tai muutoin tasaisesti siten että ohjelmaan oli varmaan helppo osallistua. Seuraavalle kertaa ajateltiin kuitenkin, että pisteiden yhteydessä voisi lukea isolla mitä siinä sillä hetkellä tapahtuu, että siihen saa osallistua ja että voi kysyä. Tällä kertaa mahdollinen osallistuminen jäi paljolti katsojan visuaalisen tulkinnan ja rohkeuden varaan.

Keskustelu on jatkunut vilkkaana myös tapahtuman jälkeen. On saatu hyviä ideoita tapahtuman kehittämiseksi edelleen. Viestintään liittyy monitoimijayhteistyössä toki omat haasteensa, koska ei voi aina tietää välittyykö viesti samalla tavalla jokaiselle toimijalle ja tulevatko kaikki tapahtuman kannalta tärkeät asiat keskusteluun. Lisäksi koska jokaisella seuralla oli oma ajatus siitä kuinka he halusivat esitellä omaa toimintaansa, ei kaikkea ehkä saatu vielä tällä ekalla kertaa esille suurelle yleisölle siten, että se olisi parhaimmalla mahdollisella tavalla avautunut vesiliikunnan ulkopuolelta tuleville. Tapahtuman aikataulu piti ihan hyvin ja seurat hoitivat omat osuutensa mallikkaasti. Jokainen seura suunnitteli toimintansa itse ja vastasi toimintapisteensä turvallisuudesta lajinsa vaatimusten mukaisesti. Osalla toimijoista oli tosi lyhyet esitysajat; nämä pitää seuraavan kerran katsoa huolellisemmin ja ajatuksen kanssa. Suuri osa vesiurheilulajeista on kuitenkin sellaisia, että niistä pitäisi ensin saada katsojien jonkinlainen kuva ennen kuin pystyvät täysillä osallistumaan. Tämän jälkeen pitäisi olla vielä aikaa ja tilaa kokeilla.

 

Yksi haastava asia oli myös tapahtuman markkinointi. Medioita infottiin pariin otteeseen ja kaupungin lähettämä tiedote oli laajassa levityksessä ja netissä se oli luettavissa kaupungin sekä liikuntapalvelujen pääsivuilla. Eri tahot mainostivat tapahtumaa omilla nettisivuillaan, jäsenkirjeissään, facebookissa ja twitterissä, tapahtumaan liittyen oli juttu TUL:n Aviisissa joulukuussa ja Radio Jyväskylässä oli haastattelu tapahtumaa edeltävänä torstaina. Lisäksi paperisia mainoksia tehtiin ja vietiin ostoskeskuksiin ja kouluille. Todettiin kuitenkin, että osallistujamäärä oli verrattain pieni (alle 500 henkilöä), eikä juurikaan eronnut AaltoAlvarin normilauantaista.  Keli oli ulkona hyvä ja Laajavuoren talvitapahtuma sekä yleisurheilukilpailut kilpailivat yleisöstä vesiliikuntatapahtuman kanssa.

 

Kokonaisuudessaan osallistujat olivat sitä mieltä, että tapahtuma oli hyvä esimerkki yhteisöllisestä toiminnasta ja toivotaan että vastaavanlainen toiminta jatkuu. Vaikka osallistujia oli vaihtelevasti, olivat he toimijoiden kertoman mukaan tyytyväisiä. Suurin osa osallistujista oli lapsia, mutta muutama aikuinenkin innostui mukaan! Jyväskylässä oli kisojen takia aamupäivällä paikalla myös TUL:n puheenjohtaja ministeri Sirpa Paatero, joka ei kuitenkaan valitettavasti päässyt mukaan itse vesiliikuntatapahtumaan. Hän oli silti todella kiinnostunut vesiliikuntatapahtumasta ja piti sitä erinomaisena esimerkkinä siitä kuinka suuri joukko eri seurojen toimijoita teki yhteistyössä tapahtuman mahdolliseksi. Siinä on esimerkkiä myös muille eri lajien pareissa puurtaville seuratoimijoille!