Mitä on vesipallo?

Kotijoukkue Saukot voittaa aloituspallon!

Vesipallo on veden pinnalla pelattava Suomen Uimaliiton ainoa palloilulaji jossa tavoitteena on saada pallo kokonaan vastustajan maaliviivan yli. Vesipallo on yksi vanhimmista olympialaisissa pelatuista lajeista. Suomessa ensimmäiset vesipallopelit on pelattu 1901 ja SM-kisat vuonna 1908. Vesipallo oli mukana SM-viikolla kesällä 2017 rantavesipallon muodossa ja finaalit nähtiin YLE:n uutisoimana. Vesipallo jatkaa SM-viikon ohjelmistossa myös vuonna 2018.

Vesipallossa palloa kuljetetaan pääosin uimalla vapaauintia pää veden pinnalla. Palloa saa käsitellä maalivahtia lukuun ottamatta vain yhdellä kädellä ja sitä ei saa painaa veden alle vastustajan uhatessa. Pohjasta käsin eivät pelaajat saa maalivahtia lukuun ottamatta pelata. Puolustava pelaaja saa tavoitella palloa hyökkäävältä pelaajalta, mutta pelaajaa rikottaessa seuraa joko vapaaheitto tai vakavammissa tilanteissa paha virhe eli 20 sekuntia kestävä jäähy. Väkivaltaa ei sallita ja sääntöjen noudattamisesta vastaa kaksi tuomaria.

Vesipallopelien erät ovat aikuisilla 4*8 minuutin pituiset, väleissä on 2 minuutin tauot ja puolivälissä 5 minuutin tauko. Vesipallokenttä on virallisesti 30 * 20 metriä mutta, vesipallon sarjamääräyksissä hyväksytään 23 * 13 metriä pitkä kenttä. Vesipallojoukkueessa saa olla enintään 13 pelaajaa, joista kaksi ovat maalivahteja (numerot 1 ja 13). Vesipallossa pelataan numeroidut ja korvasuojukselliset vesipallolakit päässä jotta joukkueiden ja pelaajien tunnistaminen olisi mahdollista. Maalivahtien lakit ovat punaiset, kotijoukkue pelaa valkoisissa lakeissa ja vierasjoukkue sinisissä.

Erät aloitetaan uimalla omista päädyistä siten että pallo on keskellä allasta, tai tuomari pudottaa sen reunasta keskiviivalle pelaajien väliin. Maalin jälkeen on keskialoitus. Vesipallossa kahden metrin paitsio on merkattu punaisella ja viiden metrin vapaaheittoviiva keltaisella. Jos puolustaja rikkoo hyökkääjää 5 metrin alueen takana, hyökkääjä voi heittää suoran vapaaheiton maaliin. Rangaistusheitto heitetään 5 metrin viivan takaa.

Vesipalloa pelataan SM -sarjatasolla naisissa, miehissä, B-junioreissa, C-junioreissa sekä D-junioreissa. Sarjojen etenemistä voi seurata vesipallon reaaliaikaisessa tulospalvelujärjestelmässä. Lisää tietoa vesipallon säännöistä ja sarjamääräyksistä löytyy Suomen Uimaliiton sivulta!