Saukkojen Koronaohjeistus vesipalloilijoille kesäharjoitteluun

31.5.2020

Kesäkuussa päästään viimein aloittelemaan harjoituksia, mutta koska tilanne on poikkeuksellinen, harjoituksissa on noudatettava erityistä huolellisuutta..Vaikka hallitus on ryhtynyt asteittain purkamaan rajoitustoimenpiteitä, ei koronaviruspandemia ole vielä ohi. Tässä on ohjeita valmentajille ja joukkueille sekä pelaajille.

AaltoAlvarista saadaan eri joukkueille vuoroja rajoitetusti kesän ajalle. Kokoontumisrajoitus uimahallissa on 50 henkilöä, eli tämä määrä ei saa ylittyä. Ryhmäharjoittelu on mahdollista kunhan suojaetäisyyksistä ja hyvästä hygieniasta huolehditaan. Kohtaamiset tulee minimoida ja lähikontaktia välttää.

Jyväskylän Saukkojen johtokunta muistuttaa, että pelaajan tulee aina ehdottomasti jäädä kotiin jos hän kokee olonsa yhtään flunssaiseksi (yskää, nuhaa, kurkkukipua tai kuumetta). Lisäksi on erittäin tärkeätä huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet pestään kotona ennen harjoituksiin lähtöä, AaltoAlvariin tullessa, AaltoAlvarista lähtiessä ja harjoituksista kotiin tultaessa. Viranomaisten ohjeita tulee seurata ja noudattaa, niin uimahallilla kuin sen ulkopuolella.

Ohjeita valmentajille & joukkueille

Vain terveenä harjoitellaan. Harjoituksiin tuleminen on kielletty aina, jos pelaajalla esiintyy hengitystie- tai muita sairastumisen oireita.

• Ennen ensimmäistä kertaa käykää yhdessä läpi AaltoAlvarin ohjeistus. Jos harjoittelemaan tulee myöhemmin joku uusi pelaaja, käy hänen kanssaan läpi AaltoAlvarin ohjeistus.

• Valmentaja päästää oman ryhmänsä sisälle uimahalliin ja huolehtii siitä, että turvavälejä noudatetaan

• Valmentaja huolehtii, että jokaisen harjoituksiin osallistujan nimi on merkitty harjoituskohtaiseen nimilistaan.

• Muistuta joka harjoituksissa pelaajia käsidesin käytöstä AaltoAlvarin ohjeistuksen mukaisesti tullessa ja lähtiessä.

• Huolehdi että jokaisella pelaajalla on oma nimikoitu kaappi jota he käyttävät aina harjoituksiin tullessaan. Tartuntaketjun selvittämisen mahdollistamiseksi oman kaapin ovessa olevaan paperiin kirjoitetaan oma nimi ja seuran nimi (oma kynä mukaan ensimmäiselle harjoituskerralle).

• Pienryhmissä harjoittelu on sallittua 1.6. alkaen max. 50 henkilön ryhmissä, suojaetäisyyksiä noudattaen. Pyri vähentämään kontaktien määrää harjoitustilanteessa mahdollisuuksien mukaan.

• Etäisyyksistä tulee pitää huolta koko harjoituksen ajan, hengästyneenä ihmiset välittävät virusta ilmaan enemmän kuin normaalisti. Peliharjoitteissa ei mennä iholle.

• Harjoittelu toteutetaan ulkona aina kun se on mahdollista.

• Suositaan paikkaharjoittelua kiertoharjoittelun sijaan.

• Pelaajat ohjeistetaan tulemaan harjoituksiin puhtaissa varusteissa, kädet saippualla pestynä. Kasvojen koskettelua tulee välttää ja hiki pyyhitään omaan pyyhkeeseen. Jokaisella on käytössään oma juomapullo. Aivastelut/yskiminen suunnataan hihaan ja kädet pestään hyvin heti harjoituksen jälkeen. Pyyhe ja harjoitusasu pestään jokaisen harjoituskerran jälkeen.

• Käytetään ensisijaisesti omia harjoitusvälineitä. Jos käytössä ovat yhteiset harjoitusvälineet, ei välineitä kierrätetä harjoituksen aikana. Välineet puhdistetaan ennen ja jälkeen harjoituksen. Puhdistustoimenpiteet eivät koske vesipalloja eivätkä vesipallohattuja.

• Peseytyminen ja suihkussa käynti tapahtuu harjoituksen jälkeen kotona, paitsi allaharjoituksissa, joissa noudatetaan AaltoAlvarin ohjeistusta. Kun harjoitus päättyy, siirrytään pois paikalta viivyttelemättä. Saunat eivät ole käytössä ja AaltoAlvarista on poistuttava 15 minuutissa harjoitusten päättymisestä.

• Palaverit ja keskustelut pidetään pääosin etäyhteyksillä.

Ohjeita pelaajille

• Treenaan VAIN JA AINOASTAAN​ terveenä. Varmistan aina myös huoltajalta/vanhemmilta luvan treenata.

• Jos koen oloni vähääkään flunssaiseksi, jään kotiin ja ilmoitan asiasta viestillä valmentajille!

• Teen omatoimiset harjoitteet turvavälejä noudattaen.

• Kun ryhmäharjoittelu (max. 50 henkeä) on taas mahdollista, noudatan turvaväliä ennen, jälkeen ja koko harjoituksen ajan.

• Pesen huolellisesti käsiäni saippualla ja desinfioin niitä tarvittaessa (kotoa lähtiessä ja kotiin tultaessa).

• Juon vain omasta juomapullosta – en lainaa kaverilta enkä juo wc:n hanasta.

• En koskettele kasvoja, hiet pyyhin omaan pyyhkeeseen.

• Käytän omia välineitä enkä lainaa niitä kavereille.

• Vältän kaikkea turhaa pintojen koskettelua.

• Vältän turhaa käyntiä liikuntatilojen WC-tiloissa (käyn kotona ennen ja jälkeen).

• Treenin jälkeen lähden suoraan kotiin ja peseydyn vasta kotona, paitsi allaharjoituksissa, joissa noudatetaan AaltoAlvarin ohjeistusta.

• Käyn liikuntatiloissa ​vain sovittuna aikana​ ja poistun kun aikani on loppunut, jotta muut pääsevät treenaamaan.

• Treenin jälkeen huolehdin, että hikipyyhe ja treeniasu tulevat pestyksi ennen seuraavaa käyttökertaa.

Riskiryhmään kuuluvat

Riskiryhmään kuuluvat pelaajat ja pelaajat, joiden perheessä on riskiryhmään kuuluvia, noudattavat omaa harkintaa ja keskustelevat aina oman lääkärinsä kanssa harjoituksiin osallistumisesta.

Koronasairastumisen sattuessa

Jos harjoituksissa käynyt pelaaja saa flunssaoireita, on tästä tiedotettava valmentajaa ja pysyttävä poissa harjoituksista kunnes on täysin oireeton.

Jos pelaaja sairastuu COVID-19-tautiin, tulee sairastumisesta ilmoittaa viipymättä joukkueen valmentajalle. Valmentaja on yhteydessä seurakoordinaattoriin. Tämän jälkeen tiedotetaan välittömästi uimahallin johtoa (Minni Ukonsaari).

Olympiakomitean ohjeistus

FinnHockeyn ohjeet (ohjeita hyödynnetty taustamateriaalina)
AVI:n ohjeet

Vesipallon sarjatoiminta käynnistyy vasta syksyllä, ja kesän 2020 Tuomo Vainion turnaus on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan.